poniedziałek, 6 października 2014

Bezglutenowy placuszek ze śliwkami (bez cukru i mleka)



Uwielbiam propozycje śniadań szybkich, pysznych, kolorowych i dla każdego. Które można zjeść w domowym zaciszu w trakcie mglistego poranka lub przetransportować bezpiecznie w pojemniczku do szkoły/pracy. Co więcej, do takich placuszków można dodać niezliczoną ilość dodatków, zaczynając od większej ilości śliwek, przez suszone (i świeże) owoce, na orzechach skończywszy. Ogranicza Nas jedynie Nasza własna kreatywność!

Jednym słowem zapraszam do pichcenia ;)


Ilość porcji: 1
Czas przygotowania: do 30 minut
Potrzebne przyrządy: miska, patelnia o nieprzywieralnej powłoce z przykrywką

Składniki:
- 20g kaszki kukurydzianej bez dodatku cukru, bezsmakowa
- 3 spore śliwki węgierki
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka roślinnego
- 1 łyżka migdałów w płatkach
- duża szczypta mielonego cynamonu 

Przygotowanie:
Śliwki drylujemy i dzielimy na połówki. Następnie kroimy w poprzeczne paseczki. Dodajemy do miski, gdzie następnie wbijamy jajko, wlewamy mleko roślinnego, dodajemy kaszkę kukurydzianą, migdały w płatkach oraz cynamon. Wszystko dokładnie mieszamy.
Ciasto wylewamy na nagrzaną patelnię, smażymy pod przykryciem, bez tłuszczu, na małym ogniu, aż ciasto z wierzchu się upiecze. Należy uważać, aby od spodu się nie przypaliło.






Naleśniki na 100 sposobów Naleśniki na 100 sposobów Zabieramy ze sobą posiłek

10 komentarzy:

  1. super, taki śniadaniowy omlecik, bardzo fajna propozycja :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna opcja, szczególnie dla fanów śliwek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Oj był, a przy takiej prostocie nie spodziewałam się aż tak cudownego efektu!
      Dziękuję za wizytę! :)

      Usuń
  4. takie placki chętnie zjedzą i dzieci, i dorośli :)
    dziękuję za dołączenie do akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, pychota :) Lubię takie słodkie śniadania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Hmm ja tylko cynamon usunę z przepisu, ale zrobię na pewno! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wybaczę i naprawdę polecam. Na pewno będzie pyszny nawet bez cynamonu ;)
      Dziękuję za wizytę!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, komentarze i zapraszam częściej :)