wtorek, 16 września 2014

Sałatka kalafiorowa z majonezem i czosnkiem



Jest taki rodzaj potraw, które najczęściej nie zachęcają swoim wyglądem. Jednak jest to ich jedyna wada, bo od pierwszego skosztowania, od jedynie poczucia zapachu, wpada się w wielką miłość ku rozkoszom podniebienia jakie ze za sobą niesie ich konsumpcja.

Jak dla mnie ta sałatka należy do tej grupy. Estetyka nie zachwyca, ale smak...nie do zapomnienia.



Ilość porcji: 1
Czas przygotowania: 20 minut
Potrzebne przyrządy: garnek o głębokim dnie, miska

Składniki:
- 400g surowego kalafiora + osolona woda do gotowania
- ok. 70g papryki czerwonej
- pół średniego pomidora obranego ze skórki
- 1 łyżka majonezu bezglutenowego
- 2 małe ząbki czosnku
- odrobina cebulki dymki
- pieprz do smaku
- opcjonalnie sól

Przygotowanie:
Podzielone różyczki kalafiora gotujemy w osolonej wodzie aż będzie miękki, następnie odcedzamy.
Paprykę myjemy i wraz z pomidorem kroimy w średnią kostkę. Wszystkie warzywa razem łączymy, dodajemy majonez i odrobinę pieprzu, wciskamy czosnek i wszystko razem dokładnie mieszamy.






Pora na pomidora! Paprykujemy 5

3 komentarze:

  1. Chętnie spróbowałabym takiej sałatki. Ciekawa jestem jak smakuje. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, komentarze i zapraszam częściej :)