czwartek, 7 sierpnia 2014

Sos z awokado z dodatkiem majonezu


Czasami, aż prosi się, aby dodać do potrawy coś, co podkreśli całość, a przy tym nada delikatnej wilgoci. Innym razem do sosy znajdują zastosowanie jako dodatek do wszelkiej maści słonych przekąsek.
A co jeśli sos posiadałby oprócz wyżej wymienionych zalet również ogromne ilości witamin, minerałów, a także dobrych tłuszczy?
Przy tym miałby cudowny jasno-zielony kolor?
W końcu zieleń kojarzy się ze zdrowiem, zdrowie z odpowiednią dietą, odpowiednia dieta z super food, a super food w tym wypadku kojarzy się z... awokado :)
A o zaletach spożywania awokado będziecie mogli przeczytać już niedługo na blogowym facebook'u :)


Ilość: jak na zdjęciu w miseczce
Czas przygotowania: 5 minut
Potrzebne przyrządy: blender

Składniki:
- połówka dużego, dojrzałego awokado bez pestki
- 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1 łyżeczka majonezu bezglutenowego (najlepiej bez cukru)
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Awokado obieramy ze skórki, następnie dodajemy sok z cytryny, majonez, czosnek oraz doprawiamy solą i pieprzem, po czym wszystko miksujemy na gładką masę.

Podajemy jako dodatek do przekąsek, bądź jako element większego dania.

Przykładowe propozycje podania:
- do chlebków z ciecierzycy

 



Płaski brzuch- posiłki dietetyczne Lato w pełni!

3 komentarze:

  1. Pysznie wygląda, super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciągle próbuję się przemóc do spróbowania avocado i jakoś nie mogę... nie wiem czemu.

    OdpowiedzUsuń
  3. PS.
    Zapraszam do mnie, dopiero startuję z blogiem, na którym trochę o zdrowiu, trochę o yodze, trochę o kuchni i trochę o kosmetykach! :)
    http://zdrowotnieiradosnie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, komentarze i zapraszam częściej :)