wtorek, 12 sierpnia 2014

Potrawka jaglana z sosem paprykowym


Uwielbiam paprykę i kaszę jaglaną, choć muszę się przyznać, że tę drugą rzadko jem w postaci wytrawnej. Dzisiejszy obiad uzmysłowił mi ile mnie omija. Kasza jaglana jest tak uniwersalna i wszechstronna, że i na słono, i na ostro, i na słodko potrafi smakować wyśmienicie! :)


Ilość porcji: 1
Czas przygotowania: do 20 minut
Potrzebne przyrządy: garnek o głębokim dnie, patelnia wok/garnek o głębokim dnie, miseczka

Składniki:
- 80g kaszy jaglanej + woda do gotowania
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 90g cebuli
- 100g papryki czerwonej, słodkiej
- 1 papryczka chili
- 125g papryki zielonej, słodkiej
- 150g papryki żółtej, słodkiej
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/4 szklanki wody.
- sól do smaku

Przygotowanie:
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pod koniec gotowania delikatnie solimy.

Olej nagrzewamy na patelni, cebulę obieramy i drobno kroimy, następnie podsmażamy aż się zeszkli. W tym czasie wszystkie papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i myjemy, po czym kroimy je w kostkę (papryczkę chili bardzo drobno kroimy).

Gdy cebulka się zeszkli, dodajemy na patelnię słodką paprykę w proszku i dokładnie mieszamy, następnie dodajemy pokrojone papryki. Również mieszamy. Po chwili podsmażania wlewamy 1/4 szklanki wody, solimy do smaku i chwilkę dusimy.

Podajemy polewając kaszę jaglaną sosem.




Wymagająca dieta na wakacjach Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2014

8 komentarzy:

  1. ja też zazwyczaj jadam jaglankę na słodko. chyba muszę to zmienić bo Twoja potrawka wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam paprykę i kaszę jaglaną również, propozycja w sam raz dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł, jak kolorowo i smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie, zdrowo, kolorowo! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak do tej pory kasza jaglana mnie nie przekonała do siebie, ale może to połączenie sprawi, że w końcu ją polubię. Dziękuję za zgłoszenie przepisu do akcji psiankowatej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Paprykęto bym mogła w każdej postaci i każdej ilości jeść :D

    www.zdrowotnieiradosnie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny przepis, chętnie go wykorzystam w swojej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, komentarze i zapraszam częściej :)