wtorek, 5 sierpnia 2014

Czosnkowa zupa krem z cukinii


W taki upał nikomu nie chce się stać nad garami, tym bardziej przygotowując obiad na dwa dania. Zupa z cukinii jest idealna na ten czas (choć nie radzę przesadzić z ilością czosnku, bo wtedy efekt gorąca gwarantowany! :)). Lekka, niskokaloryczna, a w dodatku sycąca i pyszna. Spełnia wszystkie kryteria idealnej, letniej zupy ;)

A o zaletach cukinii możecie przeczytać na blogowym facebook'u. ;)


Ilość porcji: 2-3
Czas przygotowania: do 30 minut
Potrzebne przyrządy: naczynie do gotowania na parze; mikser/blender

Składniki:
- 700g cukinii
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 0.5 szklanki chłodnej, przegotowanej wody
- sól do smaku
opcjonalnie dodatki: prażone pestki dyni, prażony słonecznik, bezglutenowe grzanki

Przygotowanie: 
Cukinię pokrojoną w większą kostkę oraz obraną cebulę pokrojoną w ćwiartki gotujemy na parze.
Ugotowaną cukinię i cebulą oraz czosnek, oliwę z oliwek, wodę miksujemy z solą na gładką masę.





My idziemy pałaszować, a Wam życzymy miłego dnia! :)

Wymagająca dieta na wakacjach Lato w pełni! Płaski brzuch- posiłki dietetyczne

3 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy pomysł na zupę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super zupa:) Cukinię uwielbiam:) Zupy kremy też:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, komentarze i zapraszam częściej :)