środa, 28 maja 2014

Błyskawiczne, płaskie "chlebki" z ciecierzycy (bez glutenu, jajek i mleka)



Dzisiaj coś pysznego, szybkiego i niesamowicie zdrowego. Zawsze chciałam robić chlebki z ciecierzycy, ale zawsze dodatkiem była mąka pszenna. Eksperymenty, eksperymentami, ale takiego efektu się nie spodziewałam. Nie czuć ani specyficznego smaku amarantusa, ani specyficznego smaku ciecierzycy...czuć delikatną ostrość, słoność i odrobinę cebulki. Chlebki wydają się być idealne do sosów, ale także do świeżych lub grillowanych warzyw. Na grilla czy piknik też będą pasować! :)

Najbardziej oprócz smaku urzekł mnie czas przygotowania, tak szybkich chlebków nigdy nie robiłam. Z podanej ilości składników zrobiłam dwa placki, dlatego gdy podzielimy ciasto na 4 części "chlebki" wyjdą mniejsze, niemniej jednak są na tyle syte, że na pewno się nimi najecie.

Co ważne oprócz sytości, długo się po nich nie odczuwa głodu.
Same plusy? Tak! :)






Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: do 20 minut
Potrzebne przyrządy: patelnia o nieprzywieralnej powłoce, miska

Składniki:
- 100g mąki z ciecierzycy
- 75g mąki z amarantusa
- 0.5 łyżeczki soli
- 0.5 łyżeczki chili w proszku
- 0.5 łyżeczki mielonego kminku
- szczypta kurkumy
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki oleju
- ok.75ml wody
+ olej do natłuszczenia dłoni

Przygotowanie:
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Do miski dodajemy mąkę z ciecierzycy, mąkę z amarantusa, sól, chili w proszku, mielony kminek oraz kurkumę. Wszystko dokładnie mieszamy.
Następnie dodajemy posiekaną cebulę, olej oraz tyle wody, aby ciasto miało zwartą konsystencję (nie może być rozlazłe, a tym bardziej półpłynne). Dzielimy je na cztery części.
Natłuszczamy dłonie olejem, bierzemy dłońmi każdą część z osobna i formujemy kulkę, pokrywając ją jednocześnie warstwą oleju z dłoni. Rozgrzewamy patelnię teflonową i każdą kulkę na patelni przyciskamy palcami, formując placki (trzeba uważać, aby się nie poparzyć) i smażymy obustronnie aż do zarumienienia na średnim ogniu. Najlepiej smakują na ciepło.
Można podawać z sosami typu curry, ale także będą świetne do grillowanych warzyw (ja jadłam z ogórkiem i także było pysznie :)).

 

 





Wykorzystaj mąkę z ciecierzycy Piknik majowy Wykorzystaj mąkę z ciecierzycy Zdrowe fingerfood Wymagająca dieta

7 komentarzy:

  1. Pyszna propozycja:) a gdzie kupujesz mąkę z ciecierzycy? a może sama ja robisz?)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąkę mielę sama młynkiem do zbóż :).
      Cieszę się, że się podoba :)

      Usuń
  2. Nie dość, że błyskawiczne to jeszcze pysznie wyglądają :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Może lepiej upiec w piekarniku? :) Pozaginać papierem do pieczenia, żeby były równe z każdej strony. Ciekawy ten przepis, muszę spróbować! Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, być może to jest sposób, by były równe (choć przypuszczam, że wystarczy się ciut bardziej pomęczyć przy formowaniu). Natomiast na patelni na pewną są szybsze.
      Dziękuję! :)

      Usuń
  4. Muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, komentarze i zapraszam częściej :)