wtorek, 29 kwietnia 2014

Jaglanka banan-kiwi z olejem kokosowym


Już niedługo będę gotować, ile dusza zapragnie, a tymczasem szybkie śniadanko, dostarczające mnóstwa dobroci.

Do niedawna, nie potrafiłam zrozumieć fenomenu oleju kokosowego. Używałam mleczko, które smakiem nie powala, choć jest miłym, kremowym dodatkiem, wiórków, które przełamywały inne smaki, ale olej był dla mnie drogą fanaberią. Aż go w przypływie ciekawości kupiłam. Efekt jest taki, że codziennie ląduje w jaglance. Warto się mu bliżej przyjrzeć. Co on takiego w sobie ma? 90-procentowa zawartość tłuszczów nasyconych odrzuci wielu, ale (!) kwasy zawarte w oleju mają działanie bakterio- i wirusobójcze oraz antygrzybiczne, dzięki czemu wspomagają działanie układu odpornościowego. Olej kokosowy zawiera także antyoksydanty, zwalczające wolne rodniki, spowalniające procesy starzenia się skóry. Wysoka zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych w oleju kokosowym, wcale nie przyczynia się do zwiększonego ryzyka zapadnięcia na choroby serca! Pogląd ten został obalony na podstawie kondycji układu krwionośnego mieszkańców wysp Pacyfiku, w których diecie produkty pochodzenia kokosowego występują bardzo często. Polecany jest osobom z wieloma schorzeniami. Stosowany także w kosmetyce, gdyż zwalcza łupież, wzmacnia cebulki włosów, chroni włosy przed utratą protein i wypadaniem, zwalcza trądzik i plamy skórne. Jednak dzisiaj skupię się na kuchennych zaletach tego oleju :)

A jak do tych dobroci dodamy pozytywne efekty spożycia bananów, kiwi i kaszy jaglanej wychodzi nam...bomba odżywcza :)



Ilość porcji: 1
Czas przygotowania: 15-20minut
Potrzebne przyrządy: garnek o głębokim dnie

Składniki:
- 40g kaszy jaglanej +3/4 szklanki wody
- 1 banan
- 1 dojrzałe kiwi
- 10g oleju kokosowego
- 5g miodu

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie z miodem przez około 15 minut, aż do odparowania większości płynu. W tym czasie obieramy kiwi i banana ze skórki i kroimy na plasterki. Ugotowaną kaszę przekładamy do miseczki, dodajemy oleju kokosowego i mieszamy, aby był przykryty kaszą, gdyż wtedy pod wpływem ciepła się rozpuści. Następnie układamy plastry banana i kiwi, po czym wszystko mieszamy. Jemy na ciepło.







Zdrowy tryb życia Dania dla urody

2 komentarze:

  1. I znowu ta pyszna jaglanka :) Na pewno spróbuję z olejem kokosowym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak, ona uzależnia. Polecam ! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, komentarze i zapraszam częściej :)