poniedziałek, 31 marca 2014

Ciasteczka miodowe z pestkami dyni i słonecznikiem (bez jajek, bez glutenu, bez mleka)


Dzisiaj chciałabym poczęstować Was ciasteczkami. Mają w sobie ogrom dobroci - witamin, minerałów, błonnika. Nie są może niskokaloryczne, ale za to bogate w treść (patrz wyżej :)). Moim zdaniem są świetne jako przekąska na wycieczkę czy też na długotrwały trening. Oprócz tego, dzięki swojemu składowi odżywczemu wspomagają pracę mózgu, co jest bardzo pomocne w czasie wytężonej pracy umysłowej, bądź w trakcie stresujących sytuacji...oj tak, byle do matury :)



Czas przygotowania: ok. 15 minut (+30 minut pieczenia)
Ilość ciasteczek: ok. 14
Potrzebne przyrządy: 2 miski, papier do pieczenia, widelec, łyżka, piekarnik

Składniki:
- 2 duże, dojrzałe banany
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 4 łyżki mleka roślinnego
- 120g pestek/nasion (słonecznik+dynia; na potrzeby przepisu nazwijmy je nasionami)
- 2-3 pełne łyżki miodu (ok. 50-60g)
- kilka kropel aromatu migdalowego
- 120g mąki z amarantusa
- 70g mąki ryżowej
- 0.5 łyżeczki cynamonu
+ cukier waniliowy do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Obieramy banany i dajemy w częściach do większej miski. Następnie je ugniatamy widelcem, aby powstała w miarę jednolita masa. Następnie do masy bananowej dodajemy olej, mleko roślinne, aromat migdałowy oraz cynamon. Wszystko dokładnie mieszamy.
Do drugiej miski dodajemy wszystkie nasiona (tak aby były w miarę równomiernie wymieszane), dodajemy 2 łyżki miodu i mieszamy, aż wszystkie nasiona były posklejane. Zawartość drugiej miski za pomocą łyżki przekładamy do większego naczynia z masą bananową. Mieszamy. Dodajemy mąki i wszystko mieszamy aż do otrzymania jednolitej masy.
Przekładamy za pomocą łyżki ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, formując jednocześnie okrągłe ciasteczka. Można je posypać cukrem waniliowym.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy ok. 25-30min, aż do zarumienienia ciasteczek. Będą one po upieczeniu wciąż miękkie, gdyż banan w środku tworzy swoiste nadzienie. 









Wielkanocne Smaki - edycja IV Bezglutenowo z mąką ryżową Wielkanoc bez glutenu.

4 komentarze:

  1. Może i ciastka nie są najmniej kaloryczne, ale są to bardzo dobre, zdrowe kalorie :D Chętnie bym zjadła kilka! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czym można zastąpić mąkę ryżową??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sądzę, że gryczana też się dobrze sprawdzi :)
      Aczkolwiek muszę przyznać, że nie robiłam tych ciasteczek w wersji z mąką gryczaną.
      Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, komentarze i zapraszam częściej :)