środa, 5 lutego 2014

Powiew wiosny, czyli sałatka z ryżem i indykiem


Ptaszki śpiewają, jedyne, czego brakuje to smak świeżej sałatki. Choć warzywa zimowe, to nie to samo, co te letnie, zerwane prosto z krzaczka...to jednak namiastkę witaminek i letniego smaku dostarcza. :)

Zapraszam na pyszne, zdrowe i proste śniadanko!



Ilość porcji: 1
Potrzebne przyrządy: patelnia, garnek o głębokim dnie
Czas przygotowania: 10-30 minut

Składniki:
- 5 sztuk pomidorków koktajlowych
- ok. 60g ogórka szklarniowego
- 1/4 czerwonej papryki
- 1/4 zielonej papryki
- 50g suchego ryżu brązowego
- ok. 120g fileta z piersi indyka
+ olej
+ przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka mielona,kurkuma, tymianek, bazylia etc.)

Przygotowanie:
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
Filet z piersi indyka kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawach (kurkuma- tylko troszeczkę, sól, pieprz, tymianek, bazylia, papryka słodka mielona) i smażymy na odrobinie oleju.

Warzywa dokładnie myjemy, papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, a ogórka obieramy ze skórki. Papryki oraz ogórka kroimy w kostkę, a pomidorki koktajlowe w poprzek. Na talerzu układamy, zaczynając od ryżu i usmażonego mięsa, następnie reszta pokrojonych warzyw. Całość polewamy sosem przygotowanym z łyżki oleju (tutaj lniany) zmieszanej z kilkoma kroplami wody, przyprawionej solą, pieprzem, bazylią. Do sosu można dodać także przeciśnięty przez praskę czosnek.





W Nowy Rok z Superfoods Śniadanie mistrzów W Nowy Rok z SuperFoods

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny, komentarze i zapraszam częściej :)