poniedziałek, 10 lutego 2014

Potrawka meksykańska z kaszą jaglaną i indykiem


Jestem ogromną fanką kuchni meksykańskiej, ale czasami lubię wplatać do niej "swojskie" akcenty. Zamiast mielonego mięsa, mamy indyka w kostkę, zamiast ryżu mamy kaszę jaglaną, ale wciąż jest pysznie!

Kaszy jaglanej już nie muszę raczej przedstawiać, więc może słów kilka o czerwonej fasolce. Jest ona nazywana również Kidney, bądź nerkowatą. Zawiera dużo witamin z grupy B, bogata jest w potas, wapń i fosfor. Oprócz tego zawiera cynk, żelazo, kwas foliowy i selen. Polecana jest jako roślinne źródło białka. Jest także bogata w przeciwutleniacze.


Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 20-30minut
Potrzebne przyrządy: patelnia; garnek o głębokim dnie

Składniki:
- 0.5 szklanki kaszy jaglanej + 1 1/4 szklanki wody
- 1 łyżka oleju roślinnego (do smażenia)
- 1 średnia cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 0.5 czerwonej papryki - umytej i pozbawionej gniazd nasiennych
- 0.5 zielonej papryki - umytej i pozbawionej gniazd nasiennych
- 250g zmiksowanych pomidorów bez skórki
- ok. 300g polędwicy indyczej (może być też inne mięso drobiowe)
- 140g fasoli czerwonej Kidney konserwowej (lub gotowanej na parze)
- 120g kukurydzy konserwowej (gotowanej na parze)
+ sól, pieprz biały (2 szczypty), kminek (2 szczypty), mielone chilli (2 duże szczypty), papryka słodka mielona (0.5 łyżeczki)

Przygotowanie:
W garnku gotujemy 1 1/4 szklanki wody. Na wrzątek wrzucamy kaszę jaglaną i gotujemy (około 15 minut) (bez mieszania, pod przykryciem) aż wchłonie wodę, pod koniec gotowania delikatnie solimy.

Cebulę obieramy i siekamy, wrzucamy na patelnię z olejem i dusimy na małym ogniu.
Obieramy ząbek czosnku i kroimy na małe kawałeczki i dodajemy do duszącej się cebuli. Raz po raz mieszamy zawartość patelni.
Dodajemy pokrojone w kostkę papryki i wszystko przez chwilę razem dusimy.
Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy zmiksowane pomidory.
Kroimy mięso w kostkę i dodajemy do sosu. Następnie dodajemy kukurydzę i fasolę.
Wszystko razem dusimy około 5 minut, raz po raz mieszając.

Podajemy, polewając kaszę sosem warzywno-mięsnym.







Zainspiruj się kaszą! II edycja Warzywa Strączkowe - edycja zimowa 2014 W Nowy Rok z SuperFoods W Nowy Rok z Superfoods Walentynkowa kolacja we dwoje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, komentarze i zapraszam częściej :)