środa, 12 lutego 2014

Jaglanka bananowa z żurawiną i migdałami (bez glutenu, bez mleka)



Są  śniadania, które dają energię na cały dzień i motywują do działania. 
Są śniadania, które wspomagają myślenie i skupienie na cały dzień. 
To danie łączy wszystkie te zalety.

Znajdziemy w nim duże ilości witaminy E (antyutleniacz, nazwana witaminą młodości i płodności), witaminy B12 (wspomaga działanie układu nerwowego, bierze udział w powstawaniu czerwonych krwinek, bierze udział w przemianie białek, węglowodanów i tłuszczy), niacyny, miedzi, manganu oraz magnezu.

A jeśli nie starczy Wam czasu, można zapakować jaglankę do pojemnika i zjeść w pracy. Przypływ energii gwarantowany!
A dzięki zwartej konsystencji ryzyko ucieczki poza pojemnik jest znikome :)


Ilość porcji: 1
Czas przygotowania: 15-20 minut
Potrzebne przyrządy: garnek o głębokim dnie

Składniki:
- 1/4 szklanki kaszy jaglanej
- 3/4 szklanki mleka roślinnego lub wody (delikatnie więcej)
- 10g posiekanych, blanszowanych migdałów
- 25g suszonej żurawiny
- 1 średni banan
- 1/3 łyżeczki miodu
- szczypta mielonego cynamonu

Przygotowanie:
Mleko lub wodę podgrzewamy. Gdy będzie już ciepłe wsypujemy kaszę jaglaną, po chwili dodajemy pokrojonego w plasterki banana, posiekane migdały i miód. Wszystko mieszamy i gotujemy na mniejszym ogniu. Dodajemy szczyptę cynamonu i suszoną żurawinę. Gotujemy, cały czas mieszając, aż kasza jaglana będzie miękka (do 15minut od początku gotowania).







Olimpijskie gotowanie Drugie śniadanie w pracy Śniadanie mistrzów Zainspiruj się kaszą! II edycja Słodkie Walentynki 2014

4 komentarze:

  1. Wygląda pysznie :) Kasza jaglana na słodko to wspaniały początek dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak już jem jaglankę na słodko to właśnie z bananami, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To musi być naprawdę smaczne. Koniecznie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, komentarze i zapraszam częściej :)