piątek, 21 lutego 2014

Amarantusowe placuszki z ulubionym dżemem


Witajcie w ten piękny piątek...w końcu dzisiaj zaczyna się weekend!
Po wczorajszym treningu szukałam czegoś, co zaspokoiłoby głód, a zarazem dostarczyło wystarczającej ilości składników odżywczych. Uważam, że te placuszki są do tego idealne, jak i do bycia śniadaniem, drugim śniadaniem, a nawet obiadem. Mimo, iż są stosunkowo niskokaloryczne (kaloryczność jest podana z 2 łyżeczkami dżemu niskosłodzonego) dają dużo energii i zaspokajają głód na długo. Niezaprzeczalnym ich atutem jest krótki czas przygotowania, bo w końcu... głodny nie lubi czekać :).


Ilość porcji: 1 (6 placuszków)
Czas przygotowania: 10-15minut
Potrzebne przyrządy: patelnia o nieprzywierającej powłoce (lub smażyć z tłuszczem), miska

Składniki:
- 2 jajka
- 20g mąki z amarantusa
- 0.5 łyżeczki płynnego miodu
- 2 szczypty mielonego cynamonu
+ opcjonalnie kawałeczki owoców
+ ulubiony dżem niskosłodzony, u mnie brzoskwiniowy

Przygotowanie:
Jajka wbijamy do miski, mieszamy. Następnie dodajemy miód i cynamon oraz mąkę. Wszystko razem mieszamy aż do otrzymania jednolitej masy. Nakładamy masę na patelnię łyżką. Smażymy obustronnie bez tłuszczu na patelni o nieprzywierającej powłoce (jeśli takowej nie macie, to należy ją natłuścić przed smażeniem) aż do zarumienienia. Gotowe podajemy z ulubionym dżemem.






Olimpijskie gotowanie Drugie śniadanie w pracy Śniadanie mistrzów

7 komentarzy:

  1. Cześć:)

    Chciałbym Cię serdecznie zaprosić do rejestracji na forum skierowanym szczególnie do blogerów, gdzie możesz się dzielić swoją wiedzą i wsparciem:
    www.twojasylwetka.cba.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne placuszki, zjadłabym takie :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, komentarze i zapraszam częściej :)